SAJGONKI Z AWOKADO I CHUTNEY'EM Z MANGO

SPRING ROLLS WITH AVOCADO AND MANGO CHUTNEY



Do przygotowanego przeze mnie ostatnio chutney'u z mango postanowiłam zaserwować sajgonki. I powiem Wam, jakie to było doooobreeee..... 

Spring rolls with avocado and mango chutney

Lekkie, świeże sajgonki wypełnione chrupiącymi warzywami, makaronem ryżowym i maślanym avocado. Delikatne i subtelne w smaku, w połączeniu z delikatnie pikantnym i słodkim chutney'em z mango smakowały po prostu wybornie. 

Spring rolls with avocado and mango chutney


SKŁADNIKI (10 dużych sajgonek):

  • 10 arkuszy papieru ryżowego *
  • 1 dojrzałe avocado
  • 1 czerwona papryka
  • 1/2 ogórka szklarniowego
  • 1 szklanka domowych kiełków fasoli mung ** (lub kupnych)
  • 4 garście roszponki
  • 1 marchew
  • 100g makaronu ryżowego Vermicelli *
  • domowy chutney z mango (do podania) **


Spring rolls with avocado and mango chutney

* Większość swoich azjatyckich produktów do gotowania, kupuję u tego sprzedawcy. Papier ryżowy, którego użyłam też jest u niego dostępny (tu), jest większy niż ten standardowy okrągły dostępny w sklepach, ma szer. 19 cm, dzięki czemu nadzienie jest bardziej obfite i sajgonki wychodzą większe, dzięki temu bardziej można się nimi najeść, jeśli jednak trudno Wam taki kupić, kupcie 2 opakowania mniejszego lub przygotujcie 1/2 porcji dodatków.

** przepisy na domowe wersje tych składników, wyświetlą Wam się po kliknięciu w nazwę

Spring rolls with avocado and mango chutney


PRZYGOTOWANIE:

Przygotowujemy chutney z mango, jeśli trzeba (wg tego przepisu). Makaron ryżowy wrzucamy do garnka lub miski, zalewamy wrzątkiem, zakrywamy i odstawiamy na 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy wszystkie składniki. Ogórka, marchew i awokado obieramy i kroimy w cienkie słupki (jeśli mamy mandolinę z końcówką do cięcia w "zapałki" to jej używamy). Paprykę myjemy i również kroimy w słupki. Makaron odcedzamy na sicie i przepłukujemy zimną wodą. Roszponkę również przepłukujemy. Ustawiamy na stole wszystkie składniki, w kolejności układania na papierze ryżowym. 
Przygotowujemy duży kwadratowy talerz lub tacę i napełniamy go wodą, tak aby zakryła dno. 
Arkusz papieru kładziemy na talerz, tak, aby zanurzył się cały w wodzie, zostawiamy go zamoczonego na 10-15 sekund, aż lekko zmięknie, następnie podnosimy chwytając za końce, odcedzamy i układamy na desce/blacie, gdzie będziemy zwijać nasze sajgonki.
Najlepiej układać kolejno: roszponkę, makaron ryżowy, ogórek, marchewkę, kiełki, avocado i paprykę. Zawijamy i odkładamy na talerz (zachowujemy odstęp miedzy sajgonkami, aby się nie skleiły). Serwujemy od razu. (najlepsze są świeżo zrobione)


Spring rolls with avocado and mango chutney

Ponieważ chutney z mango jest dosyć gęsty, najlepiej jest nakładać go na sajgonki łyżeczką.

Spring rolls with avocado and mango chutney

Smacznego ☺

Spring rolls with avocado and mango chutney


Recently I prepared mango chutney and then I decided to serve  it with spring rolls. And I'll tell you, it was sooo goood .....

Light, fresh spring rolls filled with crispy vegetables, rice noodles and buttery avocado. Delicate and subtle in flavor, combined with a slightly spicy and sweet mango chutney tasted simply delicious.


INGREDIENTS (10 large spring rolls):

  • 10 rice paper sheets (I used large square sheets, 7" wide)
  • 1 ripe avocado
  • 1 red bell pepper
  • 1/2 english cucumber
  • 1 C homemade mung bean sprouts (or store-bought)
  • 4 handfuls of lamb's lettuce
  • 1 carrot
  • 100g rice Vermicelli noodles
  • homemade mango chutney (for serving)


PREPARATION:

Prepare mango chutney, if necessary. Put the noodles in a pot or bowl, add boiling water, cover  and leave for 5 minutes. Meanwhile, prepare all the ingredients. Peel the cucumber, carrot and avocado and cut into thin strips (if you have a mandolin, suitable for it, than use it). Wash the bell pepper and cut it into matchsticks. Drain the noodles, rinse with cold water and drain again. Wash the lamb's lettuce. Set all the ingredients on the table  in the order of filling the rice paper.
Prepare a large square plate or tray and fill it with water, so it covers the bottom.
Put a sheet of rice paper on a plate, so that it's covered with water, leave it for 10-15 seconds until slightly moistened and softened, then grab it at the ends, drain off the water and put on the board / counter, where you will roll up your spring rolls.
The best sequence is: lamb's lettuce, rice noodles, cucumber, carrots, sprouts, avocado and pepper. Wrap it up and put aside on a plate (keep distance between the spring rolls so they will not stick together). Serve immediately. (they're best freshly made)


Enjoy ☺


Spring rolls with avocado and mango chutney

7 komentarze:

  1. a ile arkuszy w takim opakowaniu mniej więcej jest??

    ReplyDelete
  2. Świetny pomysł; fajne połączenie składników i na dodatek tak apetycznie wygląda - koniecznie muszę wypróbować ;-)

    ReplyDelete
  3. schrupałabym :) przepis warty zapisania :) piękne zdjęcia!

    ReplyDelete

 

FASOLA

FASOLA
BEANS

KASZA JAGLANA

KASZA JAGLANA
MILLET

SELER (KORZEŃ)

SELER (KORZEŃ)
CELERIAC

SUPLEMENTY BIAŁKOWE

SUPLEMENTY BIAŁKOWE
VEGAN PROTEIN SUPLEMENTS RECIPES

GRZYBY I PIECZARKI

GRZYBY I PIECZARKI
MUSHROOMS AND WILD MUSHROOMS

KAPUSTA

KAPUSTA
CABBAGE

TOFU

TOFU
TOFU

BURAKI

BURAKI
BEETROOTS

JABŁKA

JABŁKA
APPLES

ORZECHY LASKOWE

ORZECHY LASKOWE
HAZELNUTS

ZIEMNIAKI

ZIEMNIAKI
POTATOES

KUCHNIA AZJATYCKA

KUCHNIA AZJATYCKA
ASIAN CUISINE

MARCHEW

MARCHEW
CARROT

ZIELONE KOTAJLE

ZIELONE KOTAJLE
GREEN SMOOTHIE

COLLABORATION